Soustružnické nože

11.12.2021 Vyp Od uniad.cz

Soustružení je třískové obrábění vnitřních nebo vnějších rotačních ploch. Při soustružení vždy rotuje obrobek a nástroj, kterým je soustružnický nůž vykonává vedlejší pohyb – posuv. Hlavní pohyb je rotace obrobku kolem své osy. Obvodová rychlost je velice důležitou veličinou, kterou výrobce na svých nástrojích doporučuje nebo je praxí stanovena v technických normativech. Řeznou rychlost vypočítáme z průměru obrobku a otáček soustruhu. Řezná rychlost vc= (π * D * n)/1000 a udává se v m/min. Na skutečnou řeznou rychlost má vliv nárok na produktivitu, opotřebení nástroje, pevnost upnutí, chlazení stroje a mnoho dalších vlivů.

soustružení

Obráběcím nástrojem je soustružnický nůž. Vyrábí se z rychlořezné oceli nebo ze slinutých karbidů. Soustružením vznikají vnitřní a vnější rotační plochy, dá se vysoustružit kuželová plocha a hodně šikovný soustružník vyrobí i kuličku. Dá se také vrtat klasickým šroubovitým vrtákem. Soustružnický nůž se skládá z upínací stopky a hlavy, která nese břit.

soustružník

Stopka bývá čtyřhranná nebo válcová.

Soustružnický nůž může být celý z jednoho materiálu, nebo má navařené ostří, naletované ostří, nebo má vyměnitelné břitové destičky. Když se břit opotřebí, nabrousí se opětovně nůž na optimální řezné úhly. Hlavními řeznými úhly jsou úhel břitu, hlavní úhel hřbetu, úhel čela a úhel řezu. O složitosti svědčí fakt, že na vysoké škole je tomu věnovaný skoro celý semestr. Ale každý soustružník má svoje nástroje „v oku“ a hravě si s nabroušením poradí. Základními tvary jsou hladící nůž, uběrací, rohový, zapichovací, kopírovací a nejrůznější tvarové. Skoro každý nůž bývá v provedení levém i pravém. Soustružením můžeme získat drsnost povrchu až Ra 0,2. Někdy ale potřebujeme povrch zdrsnit a tady přijdou vhod vroubkovací kolečka. Máte dílnu a šikovného soustružníka? Dopřejte mu kvalitní soustružnické nože I-nástroje a on vám předvede hotová mistrovská díla.